OPTIKA MARKO

5 Savjeta za zdravlje očiju
tijekom ljetnih mjeseci

Ljeto je pred vratima, zaštitite oči
Ljeto je divno vrijeme za uživanje na suncu, ali isto tako može predstavljati izazove za naše oči. Intenzivno sunčevo svjetlo, UV zrake, suhi zrak i klorirana voda samo su neki od faktora koji mogu utjecati na zdravlje naših očiju. U ovom blogu, pružit ćemo vam nekoliko oftalmoloških savjeta kako biste održali zdravlje očiju tokom ljetnih mjeseci i uživali u suncu bez ikakvih neugodnosti.

1. Nosite kvalitetne sunčane naočale
Kada se izlažete jakom sunčevom svjetlu, važno je zaštititi oči od štetnih UV zraka. Odaberite sunčane naočale koje pružaju 100% zaštitu od UVA i UVB zraka. Osim toga, naočale s polariziranim lećama mogu smanjiti odsjaj i poboljšati vidljivost na jakom svjetlu.

2. Pazite na klorirane bazene
Ako plivate u bazenu koji je tretiran klorom, budite svjesni da klor može iritirati oči. Preporučuje se nošenje naočala za plivanje kako biste zaštitili oči od iritacije i suhoće. Nakon plivanja, uvijek isperite oči čistom vodom.

3. Koristite šešir ili kačket
Za dodatnu zaštitu od sunčeve svjetlosti, nosite šešir s širokim obodom ili kačket koji će pružiti sjenu i zaštititi oči od direktnog sunca.

4. Vlažite oči redovito
Tijekom ljeta, zrak može postati suh zbog klimatizacije i boravka na otvorenom. Suhi zrak može uzrokovati nelagodu u očima. Kako biste održali oči hidratiziranima, koristite umjetne suze ili vlažne obloge za oči. Redovito treptanje također pomaže u održavanju prirodnog vlaženja očiju.

5. Izbjegavajte sunčanje između 10 i 16 sati
U najtoplijem dijelu dana, sunčevo svjetlo je najintenzivnije. Pokušajte izbjegavati dugotrajno izlaganje suncu između 10 i 16 sati kada je rizik od oštećenja očiju veći. Ako morate biti vani u to vrijeme, uvijek nosite sunčane naočale i koristite druge oblike zaštite.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)