OPTIKA MARKO

Kako prepoznati staračku dalekovidnost i kada nastupa ?

Što je to staračka dalekovidnost ili prezbiopija ?

U određenim godinama života poslovi koji zahtijevaju oštar vid na blizinu postaju otežani tako da i obično čitanje izaziva napor. Kad se pojavi staračka dalekovidnost ili prezbopija slova su zamućena, za ugodno čitanje potrebno je štivo udaljiti sve više i više dok ruke ne postanu “prekratke”. Baš kao bore na licu ili sijede vlasi na glavi, jedan od prvih znakova starenja je i početak slabljenja vida na blizinu.

Kada se pojavljuje?

Obično se javlja nakon 40-e godine života. Prosječna starost stanovništva u Hrvatskoj je 41 godinu pa je staračka dalekovidnost problem koji zahvaća većinu populacije Hrvatske. Preko milijarda ljudi na svijetu ima prezbiopiju.

Staračka dalekovidnost – simptomi

Prvi simptomi kod većine ljudi:

– nemogućnost čitanja sitnog tiska, osobito u uvjetima smanjenog svjetla,

– umaranje očiju kod dužeg čitanja,

– nejasan vid na blizinu ili trenutna zamagljenost kod promjena različitih udaljenosti gledanja.

Što uzrokuje staračku dalekovidnost?

Staračka dalekovidnost je proces primarno vezan uz starosne promjene očne leće – prirodne prozirne leće u ljudskom oku. Funkcija očne leće je fokusiranje bliskih predmeta (baš kao i kod leće u objektivu foto aparata), koje   zahtijeva intenzivno stezanje i rastezanje očne leće (tzv. akomodacija oka), kao i mišića i ligamenata u oku vezanih uz leću. S vremenom očna leća postaje sve deblja i nefleksibilnija, a očni mišići slabe što se manifestira sve težim gledanjem na blizinu, odnosno dalekovidnošću.

Može li se staračka dalekovidnost spriječiti?

Lijek za staračku dalekovidnost ne postoji. Moguće je zdravom prehranom i načinom života paziti na zdravlje oka, ali ne i spriječiti nastanak prezbiopije. Jedino se mogu otkloniti posljedice tog stanja.

Kako očna leća vremenom postaje sve manje elastična, tako se povećava i iznos dioptrije potrebne za korekciju vida, koja se kreće od cca +0.50 za početne prezbiope pa sve do blizu +3.00 za osobe sa preko 60 godina starosti.

Kako omogućiti dobar vid na svim udaljenostima?

Nastupom staračke dalekovidnosti  liječnik specijalist oftalmolog propisuje uz postojeću dioptriju za daljinu i dodatnu dioptriju za čitanje. Obično su naočale za čitanje sa jednom dioptrijom dovoljne za većinu poslova na blizinu, ali su nepraktične  jer zahtijevaju stalno stavljanje i skidanje. Osim toga, omogućuju čist vid samo na udaljenosti pogodnima za čitanje (cca 40cm) dok je vid na  udaljenostima od 1-2 metra  još uvijek zamućen. Često se zbog toga pribjegava drugim metodama poput kupnje bifokalnih (dvije dioptrije u jednim naočalama), progresivnih naočala (više dioptrija u jednim naočalama) ili radne naočale u kojima su dioptrije za blizinu i srednju udaljenost (računalo, radni stol), kako bi riješili problem vida na različitim udaljenostima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)