OPTIKA MARKO

Astigmatizam - Definicija, dijagnoza i učinkovito liječenje

Astigmatizam je čest problem s vidom koji utječe na mnoge ljude diljem svijeta. To je refrakcijski poremećaj oka koji uzrokuje mutan ili izobličen vid na svim udaljenostima. Astigmatizam se javlja kada rožnica (prozirni prednji sloj oka) ili leća nisu potpuno ravne, već imaju nepravilan oblik.
U ovom članku ćemo istražiti što je astigmatizam, kako ga otkriti i koji su mogući načini liječenja.

Što je astigmatizam:
Astigmatizam je stanje u kojem rožnica ili leća oka imaju nepravilan oblik, poput ovala umjesto kružnog oblika.
To dovodi do toga da svjetlost koja ulazi u oko nije jednako fokusirana na retini (stražnji dio oka), rezultirajući mutnim ili izobličenim vidom na svim udaljenostima.

Simptomi astigmatizma:
Glavni simptomi astigmatizma uključuju mutan vid, izobličenje objekata, poteškoće pri čitanju ili gledanju na daljinu, umor očiju, glavobolje i naprezanje očiju. Ti simptomi mogu se pogoršati tijekom dugog perioda rada na računalu ili nakon dugotrajnog čitanja.

Dijagnoza astigmatizma:
Astigmatizam se može dijagnosticirati tijekom redovitog oftalmološkog pregleda. Oftalmolog će provesti niz testova vida, uključujući refrakcijski test, kako bi utvrdio postoji li astigmatizam i u kojoj mjeri. Tijekom testiranja,  mjerit će se vidna oštrina i određivati potrebna korekcija vida.

Liječenje astigmatizma:
Srećom, astigmatizam se može uspješno korigirati. Postoje tri glavne metode liječenja astigmatizma:

Naočale: Naočale s cilindričnim lećama mogu ispraviti nepravilnosti u zakrivljenosti rožnice ili leće te pružiti jasan i oštar vid.

Kontaktne leće: Kontaktne leće su također učinkovita opcija za korekciju astigmatizma. Postoje posebne vrste
kontaktnih leća, kao što su torične leće, koje su dizajnirane da pravilno sjedaju na očnu površinu i ispravljaju
astigmatizam.

Kirurške metode: U slučajevima kada naočale i kontaktne leće nisu prikladne ili preferirane, mogu se razmotriti kirurške metode za trajno ispravljanje astigmatizma. Dvije najčešće korištene kirurške opcije su LASIK i PRK. Oba postupka koriste lasersku tehnologiju za preoblikovanje rožnice i ispravljanje nepravilnosti koje uzrokuju astigmatizam. Važno je posavjetovati se s oftalmologom kako biste razgovarali o svim dostupnim opcijama i odabrali najprikladniju za vaše potrebe.

Astigmatizam je čest refraktivni poremećaj oka koji utječe na jasan i oštar vid. Prepoznavanje simptoma
astigmatizma i redoviti oftalmološki pregledi ključni su za pravovremenu dijagnozu i adekvatno liječenje.
Naočale, kontaktne leće i kirurške metode mogu uspješno korigirati astigmatizam i poboljšati kvalitetu vašeg vida.
Ako primijetite simptome astigmatizma, nemojte oklijevati posjetiti oftalmologa kako biste dobili stručnu dijagnozu i preporuke za korekciju vida. Očuvanje zdravlja vaših očiju ključno je za vašu ukupnu dobrobit i kvalitetu života.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)