OPTIKA MARKO

Dioptrijske naočale - sve što niste znali ili ste mislili da znate

Dioptrijske naočale se široko koriste, bilo da su samo dodatak ili ih nosite kako biste bolje vidjeli i zaštitili oči. Donosimo vam nekoliko zanimljivih i cool činjenica o naočalama.

Prva verzija pomagala za vid izumljena je prije 1000 godina. Izgledalo je poput malog povećala. No, smatra se da je prvo nosivo pomagalo za vid izumio Talijan Salvino D’Armante u trinaestom stoljeću. Dakle, možemo zahvaliti Italiji za cool dodatak, kao i ukusnu hranu.

Prvi okviri bili su od drveta, bakra, kože i kosti. Španjolski izumitelji pričvrstili su vrpce na naočale samo da ne bi skliznule niz nos. Moderan stil koji omogućava da naočale počivaju na nosu nastao je u osamnaestom stoljeću.

Neki ljudi vjeruju da nošenje zlatnih naušnica i naočala u isto vrijeme može poboljšati vid. 99,9% smo sigurno da je ovo samo mit, ali možete pokušati i javiti nam pomaže li vam ova kombinacija bolje vidjeti. 🙂

Čitanje pri slabom svjetlu neće vam oštetiti vid. Dobro svjetlo olakšat će čitanje, ali prigušeno svjetlo ne može uništiti vaš vid. Dakle, možete uživati u čitanju u krevetu, a vaš partner može spavati bez maske za spavanje.

Što su dioptrijske naočale i što o njima trebate znati?
Prema studijama, 25% – 30% svjetske populacije mora nositi dioptrijske naočale ili konaktne leće. Posjet oftalmologu može potvrditi imate li prezbiopiju, prirodnu nuspojavu starenja. Kako starimo, leća unutar našeg oka gubi fleksibilnost i postaje manje učinkovita u fokusiranju. Ukoliko ne želite ili ne možete korigirati svoju dioptriju putem medicinskog zahvata laserske korekcije vida preostaje jedino opcija kvalitetnih dioptrijskih naočala.

Kakve prednosti ima antirefleksni i UV sloj?
Radi vašeg ugođaja i radi vaše sigurnosti, posebno prilikom vožnje, ovaj sloj bi trebao biti obavezan na svim vašim naočalama. Zahvaljujući nanesenom antirefleksnom i UV sloju, dioptrijska leća će propustiti veći snop svjetla do oka. Taj isti sloj sprječava neugodni odsjaj od prejake rasvjete ili svjetala nadolazećih vozila. Znatno će pomoći i u uredskim poslovima, za računalom.

Bojane i fotoosjetljive dioptrijske naočale?
Danas je moguće i preporučljivo imati fotoosjetljive leće od plastike, no uvijek se na njima preporučuje stavljanje antirefleksnog sloja. lako fotoosjetljive leće koštaju više od prozirnih leća, one nude praktičnost smanjenja potrebe za nošenjem sunčanih naočala s dioptrijom. Takve leće su potpuno prozirne (ili gotovo prozirne) u zatvorenom prostoru i automatski potamne kada su izložene sunčevoj svjetlosti. Drugi izrazi koji se ponekad koriste za fotokromne leće uključuju ”leće koje se prilagođavaju svjetlu i fotosenzibilne”.

Što su gotove dioptrijske naočale?
Gotove naočale za čitanje se masovno proizvode i najčešće su niske dioptrije najviše do +3,00. Imajte na onu: one NEĆE ispraviti vaš vid ako imate različite dioptrije u svakom oku ili astigmatizam, čak štoviše, mogu prouzročiti glavobolje, povraćanje i pritisak u očima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)